Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог расписало је изборе за чланове 23 национална савета националних мањина за 13. новембар.

На непосредним изборима бираће се чланови савета 19 националних мањина, док ће четири мањине, горанска, македонска, хрватска и црногорска, бирати путем електорске скупштине – најавила је министарка Гордана Чомић.

Упис у посебан бирачки списак врши се искључиво на лични захтев припадника националне мањине, градској управи према месту пребивалишта, односно месту боравишта за интерно расељена лица. Градска управа Града Пирота, као надлежан орган за ажурирање дела посебног бирачког списка националне мањине, врши упис бирача који нису уписани у посебан бирачки списак, као и промену података у истом, све до његовог закључења, односно до 28. октобра у поноћ, рекла је у изјави за Портал Пирот Плус онлајн, Зорица Живковић, начелница Одељења за општу управу.

Према последњем пресеку у посебан бирачки списак на подручју Пирота, до јуче је уписан 2.141 бирач, од тога 1.409 припадника ромске националне мањине, 639 припадника бугарске мањине, 87 Македонаца... На прошлим изборима за савете националних мањина гласало се на пет бирачких места, рекла је Живковићева.

Према законодавству у Србији, национални савети су први пут уведени као категорија 2002. године и имају надлежност у четири области - култура, образовање, службена употреба језика и писма и информисање.  

Извор: Плусонлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine