Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добородошли у Пирот! Пирот је мали европски град на југоистоку Србије са богатом културном традицијом и бурном историјом. Налази се на значајној међународној трансверзали “коридору 10”, који повезује Европу са Азијом, у средњем веку познатом као Виа милитарис. Пирот је администратовни центар највећег округа у Републици који са њим чине општине Димитровргад, Бабушница и Бела Паланка, док је по површини од 1232 км2 на трећем месту у Републици. Својевремено је био центар прерађивачке индустрије млечних производа, коже, вуне, дрвета и индустрије одеће. Напоменимо да је имао више грла стоке од ондашње Краљевине касније СФР Југославије. Своју познатост Пирот пре свега дугује пиротском овчијем качкаваљу, пиротском ћилиму и данас свакако ауто гуми “Тигар МХ”.


Данас Пирот своју шансу види пре свега у развоју туризма, здраве хране и мануфактурне производње. Несумњиво да ће повратак Србије у међународне институције, као и пуноправно чланство Републике у Европској унији пружити могућности граду да искористи свој повољан положај и врати своје производе на европско и светско тржиште. Управо у циљу интегративних процеса неопходно је уложити средства у развој малих и средњих предузећа која су једина у стању да покрену замрлу пиротску привреду. Пирот очекује велику помоћ како Републике Србије тако и Европске уније и других међународних институција у циљу смањења незапошљености и развоја својих брендова. Град широм отвара своја врата свим инвеститорима који желе да свој капитал уложе у развој пиротске привреде и стоји им на располагању како у консалтингу и прибављању неопходне документације у савремено опремљеном услужном центру тако и у виду сваке друге помоћи. Добродошли !

Географске карактеристике
Надморска висина седиште општине (мнм)                 368м
Опсег надморских висина у општини (мин- маx)          368м -2169м
Географска дужина                                                  22о 36', источно од Гринвича
Географска ширина                                                  43о 09', северно од Екватора

Просечна максимална температура (оЦ)                 18,42о Ц
Просечна минимална температура (оЦ)                    5,95о Ц
Годишње падавине (мм)                                        504,27
Површина општине (км2)                                          1.232

Конфигурација терена: планински део је најзаступљенији са 40%, затим следе брдски и равничарски са по 30% учешћа.

Саобраћај:
1. Магистрални ауто путеви кроз општину: интерконтинентални магистрални правац, европски аутопут Е-70, пут од Ниша ка Димитровграду (М-1-12) у дужини ктоз општину Пирот је 36 км, И М-9 пут Пирот-Бабушница чија је дужина на територији општине Пирот 11 км.
2. Железница – интерконтинентални магистрални правац (Турска – Балкан).

Удајеност Пирота у односу на веће центре у околини:
1. Пирот – Ниш : 75 км
2. Пирот – Београд : 330 км
3. Пирот – граница са Бугарском : 35 км
4. Пирот – Софија : 70 км


Основни подаци о становништву >>>

Буџет општине за 2012. годину износио је 1.433.411.000,00 динара.
Буџет за 2013. годину износи 1.564.434.000,00 динара.

Joomla templates by Joomlashine