Сертификована општина са повољним пословним окружењем

На отвореној летњој сцени, у дворишту Историјског архива у Пироту, одржан је први Фестивал Пиротског ћилима. Овом приликом изложено је 20 ћилима, који су део збирке Музеја Понишавља, а организован је и пригодан програм.

Бројни грађани, представници локалне самоуправе, Пиротског управног округа и свих установа у граду пратили су овај први фестивал и уживали у бојама и шарама Пиротског ћилима. На сцени су биле и две ткаље које су показале како се тка ћилим.

Пре званичног почетка фестивала градоначелник Пирота, Владан Васић, рекао је у изјави за медије да је до сада много тога урађено како би се одржао овај занат и промовисао Пиротски ћилим. Одржано је неколико ткачких колонија, доста амбасадора је дошло у Пирот, покушали су да ћилим учине препознатљивим и видљивијим не само у Пироту и Србији, већ и широм света, али и да се тај занат обнови, навео је Васић и додао да су заштитили географску ознаку порекла и сматра да су успели да га очувају од заборава.

Фестивалу је претходила школа ткања коју је водила Славица Јовановић. Према њеним речима остало је мало ткаља, али са овим покушајем - фестивал, радионице, школе ткања, просторије за одржање заната, сматра да ће учинити први корак да промовишу израду, ткаље и сам занат, што ће омогућити да ћилимарство опстане.

Радмила Влатковић, директорка Галерије “Чедомир Крстић”, истакла је да је врло извесно да се ћилим нађе на Унесковој листи културног наслеђа, а на питање како да се ћилим сачува, она је поручила да је потребно да се школује кадар за то.  

У оквиру програма приказани су и модели Силване Тошић са мотивима Пиротског ћилима. Она је у изјави за медије рекла да је дочекала да идеју, коју је имала од првог дана, реализује, а то је да сви буду окупљени око ћилима. Силвана Тошић верује да ће овај фестивал прерасти у светски када се Пиротски ћилим нађе на Унесковој листи.

У наставку програма уручене су захвалнице полазницама школе ткања, која је претходила овом фестивалу. Захвалнице су уручили градоначелник Владан Васић и директорка пиротске галерије Радмила Влатковић.

Овом приликом градоначелник Пирота се обратио присутнима.

Фестивалу је претходила и ликовна радионица, где је 10 средњошколаца осликавало шаре пиротског ћилима. Они су такође добили захвалнице.

У музичком делу програма наступила је етно група Дома културе “Гугутће” и ансамбл који је извео класичну музику, наша глумица Даница Митић испричала је причу на пиротском дијалекту, а онда је одржана и модна ревија Силване Тошић, са мотивима пиротског ћилима.      

Извор: Плусонлине

 

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine