Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Дан града Пирота, 28. децембар, дан када је Пирот ослобођен од Турака 1877. године и постао део Кнежевине Србије, и ове године обележен је скромно, без великог славља. Због епидемиолошке ситуације изостала је и овог пута Свечана академија, која се обично одржавала у вечерњим сатима, уз богат културно уметнички програм када су и додељивана јавна признања и награде заслужним појединцима. На данашњој Свечаној седници одборницима се најпре обратио градоначелник Пирота, Владан Васић.

Васић је честитао грађанима Пирота Дан града и предстојеће празнике пожелевши да наредне године не буде епидемије и да се о њој више не говори. Такође, честитао је добитницима децембарских признања и истакао колико се град Пирот последњих година променио набоље, само на примеру кеја, од петље “Запад” па узводно до железничког моста.

“Нисмо имали петљу Пирот “Запад”, а сада имамо, нисмо имали аутопут, алтернативни пут, није постојала у то време овако развијена Индустријска зона као што је сада. Имамо Слободну зону Пирот која је проглашена за најбољу у Европи, извршена је делимична приватизација Тигра, па имамо мултинационалну компанију Мишелин, Драгош је пропао нажалост, али Тигар Тајерс ће ту саградити нову фабрику за производњу премијум бренда, Полет је пропао, али је ту сада Тигар а.д са хиљаду и нешто радника, приватизован је Први мај где је италијански инвеститор присутан. Дакле, све то пре десетак- петнаест година није постојало” – рекао је Васић.

Он је навео још неколико капиталних инвестиција које су реализоване у нашем граду само у делу града поред Нишаве и значајно промениле квалитет живота у Пироту. Ту је Шопинг центар, комплекс стамбених зграда Западни кеј са великом трговином Лидл, реновиран је мост Газела као и Големи мост, саграђен је нов Љубавни мост и мост на Другом рингу, реконструисана је и дограђена Техничка школа, изграђена је Хала “Кеј”, Затворени базен и почела градња отвореног пливачког комплекса и слично, рекао је Васић.

Председник Комисије за доделу јавних признања и награда града Пирота, др Радован Илић, честитао је одборницима и грађанима данашњи дан и предстојеће новогодишње и божићне празнике рекавши, поред осталог, да се Пирот држи традиције, да зна своју историју и да сви позитивни резултати, који се остварују свакодневно, управо су резултат свих појединаца, установа и институција којих у Пироту има и те како. Илић је подсетио да су прошле године славодобитници били само здравствени радници, што је било и примерено првој години борбе против ковида, а ове године Признање “28. децембар” за област културе додељено је директору Народног позоришта Пирот, Градимиру Филиповићу, за област информисања Признање “28. децембар” добио је новинар и публициста, Бобан Митић, а Захвалницу “28. децембар” добио је привредник, Бранимир Живковић, власник “Кенгура”.

Забележили смо и изјаве славодобитника који кажу да су изузетно задовољни указаним почастима, али да заслуге за тако нешто не припадају само њима, већ и њиховим сарадницима и колегама.

Свечану седницу Скупштине града и доделу признања “28. децембар” пригодним програмом увеличали су ученици и наставници Музичке школе “Др Драгутин Гостушки” у Пироту.   

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine