Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Драган Јенаћковић, в.д. директора Филијале Пирот је испред Националне службе за запошљавање17.12.2020. год. уручио захвалницу Милошу Цолићу, заменику градоначелника Пирота. Захвалница се додељује Граду као признање за остварене резултате у  промовисању политике запошљавања и остварене резултате у запошљавању.

Град Пирот је, као друштвено одговоран, једна од три локалне самоуправе у Републици Србији, који је добио захвалницу Националне службе за запошљавање за остварене резултате у области запошљавања.

Маја месеца су Град и Национална служба за запошљавање Филијала Пирот закључили Споразум о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања. Град Пирот, који припада другој категорији јединица локалне самоуправе према степену развијености, из сопственог буџета определио је 4.000.000 динара за финансирање програма доделе субвенције за самозапошљавање, док је из Буџета Републике Србије одобрено 3.272.000 динара. Локалним акционим планом запошљавања за 2020.год. Град Пирот је издвојио 14.000.000 динара за финансирање програма јавних радова и стручне праксе уз пружање техничке подршке Националне службе за запошљавање. 

У програме и мере активне политике запошљавања кроз суфинансирање и техничку подршку Националне службе за запошљавање, за које је Град издвојио средства, укључено је укупно 110 незапослених лица са евиденције Филијале Пирот. По програму самозапошљавања кроз суфинансирање укључено је 29 лица, у програм стручне праксе уз техничку подршку Филијале Пирот 28 лица и у програм јавног рада, такође уз техничку подршку Филијале Пирот, 53 лица. 

Филијала Пирот и Град Пирот имају дугогодишњу и плодотворну сарадњу на планирању, промовисању и реализацији програма и мера активне политике запошљавања.

Од 2015. до 2020. год. кроз суфинансирање програма самозапошљавања, Град је издвојио 27,25 милиона динара. Овим средствима и уз учешће републичких средстава, 143 лица је покренуло сопствени бизнис. У претходних 5 година, Град је издвојио 5,4 милиона за субвенционисање запошљавања 36 лица из категорије теже запошљивих; 45 милиона за финансирање програма стручне праксе 173 лица и 27 милиона динара за финансирање програма јавног рада кроз који је 271 лице радно ангажовано.

Међусобна сарадња, реализација програма и мера активне политике запошљавања, резултирали су смањењем броја незапослених на подручју Пирота. После дужег низа година, на евиденцији незапослених евидентирано је око 4.900 лица. Почетком године, Филијали Пирот је један од циљева био да до 31.12.2020.год. смањи број незапослених испод 5.000, што се у том тренутку оцењивало као веома амбициозан план. Већ на крају новембра месеца Филијала Пирот је овај свој план реализовала, што је у условима отежаног пословања услед пандемије изванредан резултат.

Извор: ПлусОнлине

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine