Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Синоћ је у галерији Музеја Понишавља отворена традиционална, 12. по реду изложба под називом “(Не)брига о културном наслеђу”, на којој је изложено тридесетак радова познатих пиротских фотографа. На фотографијама Андреја Јовановића, Ивана Манчића, Стефана Спасића, Игора Ђорђевића и Александра Ћирића приказани су неки од укупно 27 споменика културе у пиротском крају.

Аутор изложбе, кустос Музеја Понишавља Татијана Карановић казала је на отварању изложбе да је циљ овог пројекта који траје већ 12 година да млади уоче значај традиције.“Пројекат, корак по корак, гради везу између 27 споменика културе  и локалне заједнице. Фотографија, младост, као емоција често подигнута до патетике, њено су средство за подстицање младих ка откривању непроцењиве вредности и лепоте споменичког наслеђа. После сваке године остаје нада да се примичемо циљу-да млади уоче значај традиције, континуитета у заштити културних добара и неговања културног идентитета”, казала је кустос Татијана Карановић.



Академски уметник и фотограф Андреј Јовановић, који је био задужен да на изложбу буду презентовани најквалитетнији радови, казао је да је ове године акценат био “благо” померен ка бриги о културном наслеђу и додао да су пиротски фотографи кроз квалитетне радове указали на значај очувања наше културне баштине.



“У пиротском крају међу најзначајнијим споменицима културе издвајају се свакако кућа угледног трговца Христе Јовановића-Малог Ристе, која је саграђена 1848. године и у њој се сада налази Музеј Понишавља. Овај објекат је под заштиту државе 1953. године, а од децембра 1979. године слови за споменик културе од изузетног значаја. Марта 1953. године Пиротски град, познат и као Момчилов град, средњовековна тврђава, ставља се под заштиту државе, а последњи споменик културе који је стављен под заштиту државе јесте зграда Гимназије. Она је под заштитом државе од 1989. године, каже Карановићева.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine