Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Туристичка организација Србије, организатор избора за „Изузетне дестинације Европе“ (Еуропеан Дестинатионс оф Еxцелленце – ЕДЕН) на конкурсу са темом „ Туризам и локална гастрономија“ прву награду је доделила општини Пирот. Тим поводом, Милица Голубовић -помоћник председника општине Пирот, и Драган Новаковић -представник Туристичке организације Пирот су имали част да присуствују Гала вечери и приме награду, као и састанку ЕДЕН мреже који су одржани у 16-17 децембра 2015. године у Бриселу.


Име Пирота и његових туристичких потенцијала су се ,на тај начин, чули у престоници Европске Уније. Циљ је да општина Пирот постане видљивија како на домаћој , тако и на европској туристичкој мапи. На изложби ЕДЕН победничких дестинација, организованој у оквиру Европског дана туризма, Туристичка организација Пирот имала један од лепших штандова који представљао Србију.


На том штанду се могло видети шта све нуди Пирот, као и да се дегустира пиротски качкаваљ и ракија. Велико интересовање је привукао и пиротски ћилим. Пирот је познат по локалним специјалитетима – пиротском качкаваљу, пегланој кобасици, старопланинским јелима, пиротском роштиљу, сармама од липовог листа и јагњећем чомлеку.

Општина Пирот ,потписивањем ЕДЕН - Бриселске декларације, као победничка дестинација у Србији ,биће увршћена у „Мрежу изузетних десинација Европе“ (ЕДЕН Нетwорк), чији циљеви су стварање платформе за размену добрих примера из праксе међу награђеним дестинацијама.


Општина Пирот ће бити промовисана на међународном плану кроз посебну публикацију посвећену овом пројекту, као и путем сајтова Туристичке организације Србије, Европске комисије и друштвених мрежа.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine