Danas je Domu zdravlja uručen najmoderniji 4D ultrazvučni ginekološki aparat koji će značajno unaprediti rad ginekološke ambulante Doma zdravlja u Pirotu. Vrednost aparata koji je nabavljen zahvaljujući dobroj saradnji Gradske uprave Pirot sa Ministarstvom populacione politike koje vodi Slavica Đukić Dejanović je oko 40.000 evra.


Direktor Doma zdravlja dr Radovan Ilić kazao je novinarima da je reč o modernom ultrazvučnim aparatom u okviru projekta kojim su zajedno aplicirali Dom zdravlja i Gradska uprava Pirot kod ministarstva koje vodi Slavica Đukić Dejanović, a koje se bavi populacionom politikom.

- Ovaj projekat je realizovan, kupljen je kvalitetan ultrazvučni aparat sa 4D tehnologijom koji će ginekolozima Doma zdravlja dati nove mogućnosti u cilju preveniranja nekih razvojnih anomalija koje su, čini mi se u poslednje vreme, zbog sveopšte promene načina života, češće sreću kod mladih roditelja-kazao je dr Ilić.


Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić izjavio je da je reč o najmodernijem ultrazvučnom aparatu koga bolnica ima.

- Negde oko 85 posto je podrška Ministarstva Vlade Srbije a ostalo učešće lokalne samouprave. Prošle godine smo počeli i tokom ove godine nastavili rekonstrukciju vrtića Prvomajski cvet, u saradnji sa istim ministarstvom, Dobili smo negde oko 400 kvadrata novog prostora i ako rešimo problem sa nedostatkom radne snage, a očekujemo saglasnosti za novo zapošljavanje, od septembra ne bi trebalo da ima liste čekanja za prijem u vrtić. Mi imamo brojne mere socijalne zaštite, negde oko 60 miliona dinara godišnje iz budžeta Grada izdvajamo za razne mere socijalne zaštite i populacione politike, svima nam je u fokusu da se spreči ili obustavi smanjenje nataliteta, da se to preokrene u povećanje. Brojke nisu baš ohrabrujuće ali se desetak godina vrte oko iste cifre. Ove godine, za prvih šest meseci, u odnosu na isti period lane, imamo 11 beba više rođenih, što je pozitivna vest. Nije to neki veliki pomak, ali se nadamo da će se taj trend nastaviti-kazao je Vasić.


Dr Pešić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja kazala je da novi aparat znači sigurnost u radu, s obzirom na izuzetne performanse uređaja.

- Mi sada možemo da vidimo neku promenu koja je manja od 0.26 milimetara. 4D ultrazvuk je uglavnom namenjen za praćenje trudnoća jer nam omogućava da vidimo spoljne anomalije kod beba, što do sada nismo bili u mogućnosti-kazala je doktorka Pešić.

Izvor: Pirotske vesti

Joomla templates by Joomlashine