Dobrodošli

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

 

Poštovani sugrađani,

dobrodošli na internet portal grada Pirota. Pozivamo Vas da uzmete aktivno učešće u radu lokalnih organa grada Pirota time što ćete izneti svoje sugestije i predloge. Opširnije

 

mr Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota

Generalni direktor Republičkog geodetskog zavoda, mr Borko Drašković, danas se u Pirotu sastao sa načelnicom Pirotskog upravnog okruga, Draganom Tončić, predsednicima opština Dimitrovgrad, Bela Palanka i Babušnica i gradonačelnikom Pirota, mr Vladanom Vasićem. Na sastanku se, pored ostalog, razgovaralo o aktuelnoj reformi Republičkog geodetskog zavoda koji se realizuje uz podršku Svetske banke u okviru projekta “Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji.

Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić, smatra da je sastanak bio od izuzetnog značaja jer su svi učesnici na istom zadatku. Ako se želi brži razvoj gradova i države upravljanje zemljištem je ključna stvar, a saradnja sa Geodetskim zavodom je više nego korisna. Katastar je izuzetno napredovao u svom poslovanju poslednjih godina i mnogo toga je promenjeno u pogledu efikasnosti poslovanja. To se pozitivno odrazilo i na institucije, ustanove i građane, rekao je Vasić, jer može da se dobije gro podataka besplatno, u digitalnoj formi, a upravljanje zemljištem je od velikog značaja i za privredu i fizička lica.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda, mr Borko Drašković, kaže da se kroz reformu katastra, odnosno zemljišne administracije u Srbiji, očekuje realizacija nekoliko bitnih ciljeva kao što su transparentnost, pouzdanost i efikasnost. Reforma je u trećoj, završnoj, fazi i počela je u Beogradu, a kasnije će se primenjivati u celoj Srbiji. Pirot je napravio značajne korake i na ovom polju, rekao je Drašković, i očekuje da će Pirot biti jedan od prvih gradova koji će poneti titulu “Pametan grad”. Jedan od važnih podataka koji je saopštio Drašković jeste da je, zahvaljujući lokalnoj samoupravi Pirota i Katastra ostvarena ušteda građanima od oko 117 miliona dinara jer nisu morali da plate taksu, kao ranije, a sa druge strane ušteđeno je i značajno vreme od preko 120 hiljada sati u odnosu na stari sistem kada su lično pribavljali dokumenta. Kada je reč o tržištu nepokretnosti primećuje se blagi porast u Pirotskom okrugu. Pirot se nalazi na visokom 19. mestu u Srbiji prema kupoprodaji kuća i poljoprivrednog zemljišta rekao je, pored ostalog, Drašković.

Pirot i Babušnica su među najaktivnijim opštinama i gradovima u Srbiji pri korišćenju elektronskih usluga RGZ-a u odnosu na broj stanovnika. Jedna od karakteristika Pirotskog okruga, rečeno je danas, jeste da ima manji broj bespravno sagrađenih objekata od većine okruga u Srbiji.

Pirot je među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji publikovao investicionu lokaciju na digitalnoj platformi u okviru projekta “Unapređenje poslovne klime u Srbiji”, koji RGZ realizuje u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju i Švedskom agencijom za kartografiju, katastar i registraciju.

Izvor: Pirotske vesti

Upitnik o zadovoljstvu građana uslugama Gradske uprave Pirot

Elektronsko podnošenje zahteva

Postanite eGrađanin

eUprava Republike Srbije

Vlada Republike Srbije

Narodna Skupština Republike Srbije

Ministarstvo državne Uprave i Lokalne Samouprave

Agencija za privredne registre

Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja

Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Grada Pirota

Joomla templates by Joomlashine