Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Највећи и, вероватно, најтежи део послова на реконструкцији Пиротске тврђаве “Кале” завршен је пре извесног времена захваљујући ангажовању Управе града Пирота која је обезбедила средства из ИПА фондова прекограничне сарадње. За први део радова, који је подразумевао санацију горњег дела града Тврђаве, инвестирано је око 400 хиљада евра. У наредном периоду предстоје финији радови који се односе на уређење изложбених поставки, довод струје и телекомуникационих водова до свих пет кула у објекту. Министарство туризма одобрило је у те сврхе 5 милиона динара, а још толико је издвојио град за реализацију прве фазе уређења изложбених поставки каже, Бојан Ранђеловић, помоћник градоначелника Пирота.

“Нажалост, прве три јавне набавке биле су безуспешне јер се нико није јављао, или су се јављали са предлогом изнад понуђене вредности од оне која је била предмет јавне набавке. Вероватно је на све то утицала и епидемиолошка ситуација која је била претходних месеци неповољна. Најзад, успела је четврта јавна набавка. Потписана је одлука о избору извођача радова, очекујемо потписивање уговора како би сами радови почели почетком јула. У првој фази радова уредиће се две куле – Црквица и Источна кула које ће чинити сталне поставке. Ту се подразумева развод електроинсталација кроз читав објекат у свим кулама и развод телекомуникационих водова. Предмет јавне набавке за уређење две куле подразумева и израду столарије, осветљења и обезбеђење мултимедијалних садржаја” – каже Ранђеловић.

У наредној години у другој фази радова, каже Ранђеловић, опет ће се конкурисати код Министарства туризма како би се обезбедио новац за завршетак радова.

“Ако све буде у реду завршићемо уређење свих пет кула. То, опет, подразумева адекватно осветљење, телекомуникационе водове, инсталирање опреме, камера, мултимедијалних садржаја и израду софтвера који би приказивао одређене садржаје из свих пет кула. Четири су, према елаборату, сталне поставке, а једна је променљива. Конкретно у Црквици, првој кули, ту ће бити сувенирница са тематским мултимедијалним садржајима, у Источној кули стална изложбена поставка са мултимедијалним садржајима који ће приказивати средњевековне градове и тврђаве Србије. Југозападна кула је стална поставка, биће предмет јавне набавке следеће године, и она ће приказивати развој Пиротске тврђаве кроз векове. Западна кула ће имати намену променљиве поставке у зависности од тренутних потреба, и највиша кула у Тврђави је Донжон кула као стална поставка, а мултимедијални садржаји у њој биће намењени деци” – изјавио је Ранђеловић.

Аутор изложбене поставке и ентеријера је конзерватор Завода за заштиту споменика културе из Ниша Елена Васић Петровић. 

Извор: Пиротске вести

 

Упитник о задовољству грађана услугама Градске управе Пирот

Електронско подношење захтева

 

Постаните еГрађанин

eУправа Републике Србије

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine