Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Према подацима Завода за јавно здравље од јуче 101 лице је новооболело од корона вируса у Пиротском округу. Број прегледа у ковид амбуланти Дома здравља Пирот драстично је повећан, чак 245, од којег је 89 првих. За недељу дана за трећину је повећан број пацијената у црвеној зони пиротске Болнице. Вакцинација је, поред свих мера превенције, најбољи начин да се избори битка са пандемијом каже предеседница Скупштине града Пирота, др Милена Димитријевић. Она је истакла да је Пирот обезбедио оптималне услове својим грађанима за вакцинацију, има довољно вакцина, практично се грађани вакцинишу без чекања, нема гужви, и да ту могућност треба искористити без оклевања.  

“Вакцинација се и даље одвија на два вакцинална пункта у граду. Организација вакцинације је беспрекорна, о томе нам говоре сами грађани који су се вакцинисали. Сви који желе да приме вакцину мора да се пријаве преко е-управе и врло брзо се добије позив за вакцинацију. Последњих дана актуелна је примена друге дозе свих вакцина. За прву дозу је нешто мање пацијената. Не знамо да ли је то због слабог интересовања грађана па се чека да се попуни број да бисмо добили спискове. Иначе, ових дана упоредо се даје и прва доза кинеске и Фајзерове вакцине, а очекује се сутра, или у петак да стигне и руска вакцина”.

Докторка Димитријевић је указала да је корона болест са доста непознаница. Не постоји лек који може да спречи упалу плућа. Имате на једној страни благе случајеве, људе који не знају да су заражени короном, а на другој врло тешке форме болести које се завршавају обостраном упалом плућа, па и, сведоци смо, фаталним исходом.

“Нико од нас не зна како ће одреаговати на овај вирус. Старији, и људи са хроничним болестима јесу у већем ризику, али обољевају и млађе особе, здрава популација, тако да овде нема игре. Вакцинација је једини спас од короне. Циљ је да се постигне колективни имунитет, али ту треба вакцинисати више од 70 посто грађана. Важно је да се што пре вакцинише већи број људи. Свако онај ко чека да се пријави, а не знам шта људи чекају, то могу да кажем и као лекар и као грађанка која се вакцинисала, самим тим што чекају повећавају ризик да се разболе”.

Др Димитријевић истиче да се епидемиолошка ситуација погоршава, да често обољевају млађи људи са тешким клиничким формама. Обољевају деца и труднице, чега није било у почетку епидемије. Реч је о озбиљном рату са вирусом и једини спас је вакцинација. Она је позвала све људе да се пријаве и обавезно вакцинишу, јер то је бенефит за појединца и за друштво, и не постоји други начин да се изађе из овог проблема.

“Треба да озбиљно размишљамо о заштити осетљивих група, то нам вакцинација омогућава, да се не разболе они који су осетљивији, да спашавамо људске животе. Морамо да размишљамо и о здравственом систему. Ја мислим да је на ивици пуцања. Ти исти људи, већ годину дана, раде у цовид амбулантама, имамо екипе које су задужене за вакцинацију, много људи је потребно, и биће страшно ако на крају немамо ко да вакцинише грађане, без обзира што имамо вакцине. То је један од могућих сценарија, питање је до када ће здравствени систем моћи да одоли оваквом притиску. Зато апелујем да се људи вакцинишу, све вакцине су добре. Многи питају па како су их тако брзо направили. Није то ништа ново, вакцине се праве одавно и спашавају људске животе. То могу да кажем и као лекар који је апликовао на хиљаде и хиљаде доза вакцина деци у току свог тридесетогодишњег рада”.  

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Унапређење пословне климе у Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Огласна табла

 

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine