Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

Паралелно са великим бројем инфраструктурних пројеката који се реализују у Пироту, последњих година увелико се ради и на реализацији визије да Пирот буде зелени град. У оквиру тога, ради се на реализацији пројекта изградње постројења за секундарну сепарацију отпада и проширења Регионалне депоније Пирот, неколико милиона евра уложено је у обнову водоводне мреже а ради се на томе да се у Пироту изгради Постројење за пречишћавање отпадних вода о чему ће ове године бити потписан и уговор са немачком развојном банком КФW. Тиме ће се решити велики еколошки проблем. Када је реч о побољшању квалитета ваздуха, велики помак је урађен гашењем свих котларница у центру града, чиме је централно градско језгро “продисало” јер се Град сада топлотном енергијом снабдева централизовано из Енергане Сењак, која ће пак, већ од наредне грејне сезоне прећи на “зелени енергент” –  компримовани гас уместо на мазут који је еколошки неупоредиво мање прихватљив.


Како је у разговору за Пиротске вести казао градоначелник Пирота мр Владан Васић, сви велики инфраструктурни пројекти који су реализовани или ће тек бити реализовани, уклапају се у стратешко опредељење Градске управе да Пирот буде “зелени град”.
- Жеља нам је да финансирамо изградњу станице за “онлајн” праћење квалитета ваздуха у граду. Као и у многим  градовима Србије, и у Пироту је зими проблем са квалитетом ваздуха пре свега због огромног броја индивидуалних ложишта, као и броја аутомобила. Паралелно радимо и на повећању зелених површина у граду, на проширењу Кеја, прошле године смо садили саднице око целог Компензационог базена и многим улицама-каже Васић и додаје:


- Део смо европске иницијативе за борбу против климатских промена, а у склопу тога, са Јавним предузећем за планирање и изградњу града договорили смо се да у наредном периоду приликом планирања реконструкције улица, где год је то могуће, буду развојен пешачки и бициклистички саобраћај, да имамо што је могуће више зеленила, а потписало смо и један споразум са ГИЗ-ом, немачком организацијом за сарадњу, да Пирот буде један од првих градова у Србији где ће се радити План одрживе урбане мобилности. То значи да се максимално промовишу и форсирају алтернативни видови превоза попут бицикли, пешачења а са циљем смањења броја аутомобила на улицама града. У тај концепт уклапа се и Спортски центар Пирот који из Програма прекограничне сарадње реализује пројекат успостављања станица за јавне бицикле. Планиране су три станице и први пут у граду ћемо имати прилике, и наши суграђани, али и туристи,  да изнајмимо јавну бициклу и на тај начин промовишемо још један еколошки вид саобраћаја-закљујуче Васић.

Извор: Пиротске вести

 

План детаљне регулације „Пословна инфраструктура - део логистичког центра“ - Пирот

Tender Dossier - DOWNLOAD

Corrigendum No.1

Question and answers

Унапређење пословне климе у Србији

Tender Dossier - DOWNLOAD

Opis projekta

 

Огласна табла

 

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Joomla templates by Joomlashine