Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Добродошли

 

Поштовани суграђани,

добродошли на интернет портал града Пирота. Позивамо Вас да узмете активно учешће у раду локалних органа града Пирота тиме што ћете изнети своје сугестије и предлоге. Опширније

 мр Владан Васић, градоначелник Пирота

У оквиру Пројекта „Унапређење доброг управљања на локалном нивоу“ као дела ширег програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Сwисс ПРО“, који реализује Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Стална конференција градова и општина (СКГО) доделили су награде и признања намењене градовима, општинама и градским општинама који су у 2018. години највише допринели развоју и примени принципа добре управе на својој територији. Медју добитницима је и Град Пирот и то награде за транспарентност и јавност раду. Признање је примила помоћница градоначељика Сладјана Манчић.

Предрасуда је да се у Србији закони не примењују адекватно, а то доказују победници Националног такмичења за најбољу праксу у примени принципа добре управе, рекао је током скупа министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић и додао да су “награде припале визионарима” који раде у локалним самоуправама.

“Држава је донела Закон о е-управи који је применила управа Новог Пазара и увела е-писарницу преко које градјани подносе представке”, рекао је Ружић. Он је истакао да је Рума ефикасно спровела Закон о локалној самоуправи, градовима и општинама који прописује да се грађани консултују око тога где и шта градити новцем из буџета. Тим законом је, како је рекао, омогућено и да се локалне самоуправе удружују што су спровеле у пракси општине Власотинце и Бојник и градњом азила решиле проблем напуштених паса.

“Да су сви грађани подједнако важни показала је београдска општина Врачар која реализује стратегију унапређења приступачности за особе са инвалидитетом”, рекао је министар Ружић и истакао да је “задатак  Министарства које води и Владе да створи управу по мери свих нас”.

Амбасадор Швајцарске у Београду Филип Ге рекао је да та земља пружа Србији подршку у успостављању добре управе на локалном нивоу и да се сада показују резултати. “Добра управа је предуслов за друштвено-економски развој, заснован на демократији и поштовању људских права”, рекао је Ге и додао да је уверен да има доста локалних самоуправа које ће применити принципе доброг управљања.


Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић оценио је да је уложено доста труда и рада да се уз финансијску помоћ Швајцарске остваре добри резултати.

“Укључени смо у све процесе функционисања локалних самоуправа, од планирања до организовања обуке да би локална управа постала модеран сервис градјана”, рекао је Станичић.

Шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге УНОПС у Србији Микела Телатин рекла је да јој је драго што су заједнички напори уродили плодом и побољшали живот грађана, посебно маргинализованих група. „Ово такмичење које је успостављено уз подршку Владе Швајцарске треба да подстакне градове и општине да активно унапређују своје услуге које пружају грађанима. Зато је за нас важно да Министарство државне управе и локалне самоуправе настави са додељивањем ових награда.“

Овогодишњи добитници су:
– У области „Ефикасности и делотворности“, прву награду освојио је град Нови Пазар, док су посебна признања у тој области припала општини Инђија и граду Ужицу.
– У области „Транспарентности и учешћа јавности у раду локалне самоуправе“, прву награду освојила је општина Рума, док су посебна признања у тој области припала граду Пироту и општинама Велико Градиште и Нова Варош.
– У области „Одговорности и владавине права“, прву награду освојила је општина Власотинце.
– У области „Равноправности и одсуства дискриминације“, прву награду освојила је градска општина Врачар, док су посебна признања у тој области припала граду Панчеву и општинама Бечеј и Рашка.

Извор: Пиротске вести

Захтев за приступ информацијама од јавног значаја

Влада Републике Cрбије

Народна Скупштина Републике Србије

Министарство државне Управе и локалне Самоуправе

Агенција за привредне регистре

еУправа Републике Србије

Кодекс понашања службеника и намештеника Града Пирота

Јавни бележник

Јавни бележник

Ђорђе Петровић
Српских владара 118
Телефон: +381 (0)10 310 045
Мобилни: +381 (0)66 310 045
e-пошта: jbeleznikpetrovic@gmail.com

 

Joomla templates by Joomlashine