Сертификована општина са повољним пословним окружењем

КВАЛИТЕТНА ЈАВНА УПРАВА КАО ПРАВО ГРАЂАНА СРБИЈЕ

Европска унија дефинише реформу јавне управе као један од три стуба просеца проширења за земље Западног Балкана, заједно са владавином права и економским управљањем и зато је већ неколико година уназад, јавна управа темељна реформска област  у нашој земљи. 
Савет Европе  и  Европска унија препознали су изазове са којима се у свом развоју суочавају локалне самоуправе у Републици Србији и подржали су Министарство државне управе и локалне самоуправе у покретању и спровођењу пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи”.

Општи циљ пројекта је побољшање делотворности и административних капацитета јединица локалне самоуправе кроз успостављање професионалног система обуке и унапређење функције управљања људским ресурсима ради већег степена ефикасности и задовољства грађана радом локалних самоуправа.
Пројекат је покренут почетком 2016. године и реализоваће се у потпуности до краја 2017. године у партнерству са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Сталном конференцијом градова и општина. Укупан буџет овог пројекта износи 2 милиона евра и финансирају га Европска Унија и Савет Европе.

Пакет подршке за 20 пилот општина
Савет Европе спровео је конкурс, где је од великог броја пријављених градских и општинских управа – чак 92, издвојио 20 пилот општина (Бач, Београд, Бујановац, Чачак, Крагујевац, Краљево, Лозница, Медвеђа, Ниш, Нови Сад, Панчево, Пирот, Рашка, Савски венац, Смедерево, Стари град, Сврљиг, Трстеник, Ваљево, Зрењанин) за спровођење пакета подршке за унапређење функције          управљања људским ресурсима и у тим општинама су имплементирани посебни пакети консултантске подршке.
У овим општинама спроведене су бројне активности у програму пакета подршке: општине и градови су усвојили политике управљања људским ресурсима; одржан је сет обука за запослене из области управљања људским ресурсима; унапређени су правилници о унутрашњој организацији и систематизацији радних места и друга релевантна документа; општине и градови су по први пут кренули у процес анализе потреба за стручним усавршавањем и планирање развоја капацитета запослених.

Резултати пројекта

  • 16 тродневних регионалних обука на тему „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи“ ( 250 учесника током 2016; 373 учесника током 2017.);
  • 146 учесника прошло је кроз деветонедељну онлине обуку;
  • 4 регионална инфо дана о пакетима подшке за 20 пилот општина;
  • У 20 општина и градова имплементирани су посебни пакети консултантске подршке;
  • 1106 учесника из 50 различитих општина учествовало је током 2017. на обукама из следећих области: Управљање људским ресурсима; Правни и институционални оквир; Оцењивање и формулисање радних циљева; Управљање променама;
  • Израђено је 34 модела аката за лакшу, бржу и квалитетнију примену савремених принципа управљања људским ресурсима у локалној самоуправи;
  • Одговорено на више од 200 упита из локалних самоуправа преко интернет странице намењене подршци градовима и општинама за примену Закона о запосленима у АП и ЈЛС.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine