Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Београд, 1. септембар 2017. – Сузбијање сиве економије, смањење бирократије и корупције кроз увођење електронске управе, ефикаснији катастар, реформе у сектору пољопривреде и оснаживање ИТ сектора неки су од кључних приоритета на којима ће Влада Србије сарађивати са НАЛЕД-ом у наредном периоду – речено је на данашњем радном сусрету чланова и партнера НАЛЕД-а са премијерком Аном Брнабић, у којем је учествовало готово 200 домаћих и страних привредника, градоначелника, представника међународне заједнице и дипломатског кора. Овом веома важном скупу присуствовао је и градоначелник Пирота мр Владан Васић.

Влада Србије жели да негује стални и отворени дијалог са привредом у циљу проналажења најбољих решења за дугорочан и динамичан привредни раст. У том процесу кључна је и сарадња са цивилним друштвом и удружењима попут НАЛЕД-а чији допринос посебно вреднујемо јер је у стању да за једним столом окупи и помири интересе приватног, јавног и цивилног сектора као што је то било данас – изјавила је председница Владе.

Васић: Дијалог право решење за напредак

Градоначелник Пирота мр Владан Васић казао је Пиротским вестима да је реч о одличној иницијативи премијерке Брнабић јер су управо овакви састанци свих релевантних чинилаца, почев од присуства премијерке Ане Брнабић, преко водећих привредника до дипломата, прави начин да се дискутује и изнађу решења за решавање проблема са којима се реалан сектор, али и градови и општине сусрећу свакодневно, а чије превазилажење ће сигурно резултовати унапређењем привредног амбијента. Васић је истакао изузетан значај који НАЛЕД има када је реч о решавању бројних проблема који муче привреду и у унапређењу пословног амбијента уопште.

Како је најављено, у наредних месец дана, Влада Србије ће формирати Координациони савет за е-управу  којим ће председавати премијерка Брнабић, а у чији рад ће осим ресорних институција бити укључени представници привреде и стручне јавности. Циљ је да се омогући јавно-приватни дијалог свих заинтересованих страна и координирају активности државних органа на успостављању електронске управе у пуном капацитету и на увођењу нових електронских сервиса за грађане и привреду, електронског плаћања и евидентирања уплата свих услуга држави, електронског архивирања докумената, развој цлауд сервиса, као и укидања реликта прошлости попут печата и уплатнице.

До краја године НАЛЕД је најавио подршку реформи катастра а посебна тема разговора председнице Владе и чланова НАЛЕД-а била је посвећена наставку реализације Националног програма за сузбијање сиве економије. Акционим планом за 2017. и 2018. годину предвиђено је 107 мера и активности међу којима су и пореско ослобођење за почетнике у пословању, укидање парафискалних намета, увођење електронског система за пријаву сезонских радника, развој софтвера за координацију рада инспекција и наградна игра са фискалним рачунима и слиповима.

 Премијерка Ана Брнабић одлично познаје капацитет наше организације и добро разуме колико ми можемо да допринесемо убрзавању реформи што смо показали кроз наш рад на електронским грађевинским дозволама и системској борби против сиве економије. Као конструктивни критичар Владе, НАЛЕД ће наставити да указује на сувишну бирократију и нуди конкретна решења за успостављење ефикасне државе као сервиса грађана и привреде – рекао је Александар Ружевић, председник Управног одбора НАЛЕД-а.

Председница Владе је посебно истакла важност реформе образовања која је усмерена на то да васпитавамо младе људе да критички и аналитички размишљају и доносе одлуке.
Желимо да подстакнемо младе да у изазовима виде шансе и да се не плаше неуспеха. Важно је да формирамо нове генерације које неће одустајати, већ ће веровати у себе и бити тимски играчи. Реформа образовања иде уз дигитализацију и ти процеси су мој приоритет, јер су то темељи да заједно обезбедимо дугорочно одржив привредни раст и друштвени развој – закључила је Брнабић.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine