Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Градоначелник Пирота мр Владан Васић у изјави Пиротским вестима казао је да је данас усвојени предлог измена Закона о финансирању локалних самоуправа знатно бољи у односу на најављени предлог измена овог закона и додао да, када је конкретно о Пироту реч, нова законска решења из ове области која подразумевају штедњу, неће значајно утицати на функционисање локалне самоуправе.


Иако је, на основу првобитног предлога требало да од укупно прикупљеног пореза на зараде уместо досадашњих 80 посто, иде свега 50 посто локалним самоуправама, а друга половина држави, усвојен је далеко прихватљивији предлог да 77 посто прихода од овог пореза иде градовима, а остатак у републички Буџет.
- Ово је знатно бољи предлог Закона у односу на најављени. То на Пирот неће утицати ништа значајно нити ћемо одустати од реализације неког значајног пројекта, тако да можемо рећи да је ово законско решење прихватљиво.
Треба додуше видети остале детаље јер је било најављено укидање још неких прихода за локал и пренос на Републику, попут таксе на моторна возила-казао је Пиротским вестима Васић.
Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је данас да је Влада Србије усвојила Предлог измена Закона о финансирању локалних самоуправа, који предвиђа смањење удела општина и градова у приходима од пореза на зараде.
Она је након састанка са представницима општина и градова рекла да очекује да ће се тај предлог “који је било важно да Влада усвоји због Међународног монетарног фонда”, врло брзо бити и пред посланицима Скупштине Србије.
Брнабић је истакла да по предлогу закона, од укупних пореза на зараде који се исплаћују локалним самоуправама, уместо садашњих 80 одсто, градовима убудуће остајати 77 одсто, а општинама 74 одсто, док ће остало у буџет Републике.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine