Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски добитници су признања Реформатор 2014. које им је у уторак 23. децембра 2014. године доделио НАЛЕД, чији је члан Управног одбора председник општине Пирот, мр Владан Васић.


Министарка Зорана Михајловић признање Реформатор године заслужила је унапређењем регулаторног оквира у области грађевинских дозвола с обзиром на то да је поступак изградње у Србији годинама био највећа тачка спотицања за привреду и није било смелости да се промени досадашња пракса и победе отпори институција које нису биле спремне за увођење ефикасне процедуре. Изменама Закона о планирању и изградњи просечно време добијања дозвола за градњу сада ће бити скраћено са досадашњих 264 на највише 100 дана и створени су услови за отварање великог броја градилишта.
Приликом израде закона, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре отворило је јавну расправу која је трајала пуна четири месеца и укључила све релевантне организације, привреду, локалне самоуправе и независне стручњаке. Паралелно је покренута израда подзаконских аката, што је преседан у новијој регулаторној историји Србије с обзиром на то да се са доношењем подзаконских прописа касни и до 1.000 дана и онемогућава пуна примена законских решења.
Покрајински секретар Бранислав Бугарски проглашен је за Реформатора године јер је у 2014. подржао локалне самоуправе да унапреде капацитете за пружање услуга грађанима и привреди, развијају канцеларије за локални економски развој и ажурирају стратешке и просторне планове. Инсистирањем на примени НАЛЕД-овог БФЦ стандарда, као јединственог механизма за унапређење ефикасности администрације, допринео је стварању услова за развој Ковачице, Куле, Оџака и других општина.
Успех ових мера потврдило је овогодишње признање листа Финанциал Тимес који је, у конкуренцији 468 европских градова и региона, прогласио Војводину за ценовно најатрактивнији регион за улагање у Европи. Како би помогао општинама и градовима из Србије да се позиционирају као повољне дестинације за инвестирање, подржао је НАЛЕД-ову кампању за промоцију инвестиција на београдском аеродрому – Чекирајте се за боље пословање.
Специјална признања за допринос реформама НАЛЕД је доделио доценту на Економском факултету у Београду Саши Ранђеловићу, председнику општине Нова Варош Димитрију Пауновићу и дневном листу Блиц. Ранђеловић је сарађивао са НАЛЕД-ом на реформи парафискалних намета и покренуо израду закона о накнадама за употребу јавних добара и Закона о раду. Димитрије Пауновић спровео је реформу општинске администрације и допринео да Нова Варош стекне цертификат о повољном пословном окружењу док је дневни лист Блиц у сарадњи са НАЛЕД-ом серијалом текстова о сивој економији покренуо грађане да уоче све негативне последице ове појаве.
На свечаности која је окупила лидере привреде, локалних самоуправа, цивилног сектора и дипломатског кора, представљено је седмо издање Сиве књиге, редовне годишње публикације НАЛЕД-а која доноси 100 препорука за решавање кључних административних проблема са којима се сусреће привреда. Сива књига 7 показује да је Србија и даље превише бирократизована држава и да је пред Владом и државним институцијама још пуно реформи у циљу стварања повољног пословног окружења.
Награде су уручене на свечаности у згради Југословенске кинотеке у Београду, а том приликом присутнима су се обратили Владан Атанасијевић, председник Управног одбора НАЛЕД-а, Мицхаел Кирбy, амбасадор САД у Србији и Јурген Сцхмид, секретар за економску сарадњу Немачке амбасаде у Србији.
Атанансијевић је рекао да реформе у 2014. можемо оценити као добар почетак.
Усвојен је нови Закон о раду, и што је посебно важно – нови Закон о планирању и изградњи у чијој смо изради учествовали као члан Владине радне групе и који можемо да истакнемо као пример најбоље праксе у смислу како се доносе закони и укључују све заинтересоване стране у дијалог. Очекујемо да ће примена овог реформског Закона откључати процес инвестирања и изградње у Србији, скратити процедуру издавања дозвола за најмање 165 дана и коначно померити Србију са зачеља Доинг бусинесс листе. Током 2015.године НАЛЕД и Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструктуре ће уз подршку УСАИД-а, ГИЗ и других донатора, радити на даљем брушењу процедуре и увођењу електронских грађевинских дозвола у Србији по узору на Македонију која је у овој области лидер у региону – рекао је Атанасијевић.
Амбасадор Кирбy је рекао да ће нови Закон о планирању и изградњи, и о инспекцијком надзору знатно унапредити услове пословања у Србији.

План развоја Града Пирота 2021–2028.

 

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine