Сертификована општина са повољним пословним окружењем

Стручњаци нишког Завода за заштиту споменика културе, који је територијално надлежан и над Градом Пиротом, имају пуне руке посла јер су у току радови на реконструкцији три симбола Пирота – Споменика ослободиоцима од Турака у Тијабари, тврђаве на Калеу и Куће Христића у којој се налази Музеј Понишавља. Ови споменици су сведоци важних историјских догађаја, чине саставни део централних градских језгара и део су нашег свакодневног живота, казала је директорка Завода за заштиту споменика културе из Ниша Елена Васић Петровић, која је иначе родом из Пирота, али годинама веома успешно води ову изузетно значајну институцију која се бави очувањем нашег културног наслеђа.

С обзиром да је реч о изузетно важним споменицима културе, стручњаци Завода редовно обилазе радове како би ови својеврсни симболи нашег града били реконструисани на најквалитетнији могући начин.

Директорка Завода Елена Васић Петровић казала је Пиротским вестима да је реч о обимним радовима, посебно на тврђави Момчилов град, али и веома захтевним и компликованим, с обзиром да је реч о споменицима културе који су под заштитом државе.



-Споменик у Тијабари је у лошем стању. На њему никада нису извођени комплетни конзерваторско-рестаураторски радови тако да смо ми одлучили да нам је управо он један од приоритета. Од Министарства за рад, борачка и социјална питања смо добили средства за ове намене, нешто више од 1.8 милиона динара за тај посао. Претходних неколико година су на споменику рађене интервенције које нису баш изведене на адекватан начин тако да имамо озбиљан посао да, ако ништа друго, конзервирамо споменик у стању каквом јесте да се не би даље прогресивно распадао камен јер је немогуће вадити делове и мењати било шта на споменику. У плану је да се ради консолидација најугроженијих делова како би све било стабилно и да немамо даља оштећења-казала је директорка Васић Петровић.



Она је казала да се ради и на реконструкцији крова Куће Христића.

-Послови су тамо веома захтевни а и Кућа Христића је објекат коме треба посветити пуну пажњу па смо ишли полако да бисмо и део статичке санације, али и оне послове који се односе на видљиве делове, опшиве стреха, кров одрадили максимално квалитетно. Ту се већ види крај радова, све изгледа добро и задовољна сам како је све испало. За тај пројекат новац је издвојило Министарство културе, нешто мање од четири милиона динара. Завод је радио пројекат, сада води надзор, а Музеј односно локална самоуправа је добила новац за извођење радова-казала је директорка Васић Петровић и додала да је следећа фаза да се уради пројекат комплетне реконструкције Куће Христића, онако како је рађено пре 40 година, како би се овај објекат у аутентичном стању сачувао за будућа поколења.



У току је и реконструкција средњовековне тврђаве Момчилов град, коју партнерски раде Град Пирот и ЕУ. Новац за овај посао обезбеђен је и из Претприступних фондова ЕУ. Вредност радова је око 500.000 евра.

Извор: Пиротске вести

План развоја Града Пирота 2021–2028.

Пружимо руку теже запошљивим лицима 

Оснаживање женског предузетништва и улоге жена на селу у југоисточној Србији

Спортске активности за младе-будућност за све у прекограничном региону

Успостављање сајамског простора

Joomla templates by Joomlashine